Food

De wondere wereld van koffie

De geur van vers gemalen koffie in de ochtend en mijn haver cappuccino voor een extra energiekick aan het begin van de dag. Koffie is koffie, zou je denken. En alhoewel dat natuurlijk klopt, zijn er veel verschillende soorten en kunnen de smaakverschillen heel groot zijn. De smaak hangt bijvoorbeeld af van de soort boon, de kwaliteit maar ook de manier waarop je de koffie zet.

Dezelfde plant, grote verschillen
Op eerste gezicht verwacht je misschien dat ieder kopje koffie hetzelfde smaakt, maar niets is minder waar. Er zijn heel veel verschillende soorten, waarvan de Arabica is de bekendste soort is. Hoe zit het nu precies met de verschillen in smaken?

Het begint allemaal bij de koffieplant. De vrucht van de koffieplant is een steenvrucht, dat betekent dat elke vrucht een pit bevat met daarin een koffieboon. Het duurt ongeveer 3-4 jaar tot een koffieplant genoeg gaat produceren. De bonen worden na het plukken uit hun schil gehaald. Na het drogen en roosteren van de pit, verschijnt daar de koffieboon zoals wij ze kennen.

Elke soort heeft een andere smaak en het proces heeft enorm veel invloed op de smaak van de koffie die jij later drinkt. De vruchten worden zorgvuldig met de hand word geplukt, zodat alleen de rijpe exemplaren in de oogst terechtkomen. Nog niet rijp of juist overrijpe vruchten kunnen de smaak negatief beïnvloeden. Daarna worden de pitten gedroogd, wat ervoor zorgt dat de boon langer houdbaar is. Vervolgens worden de koffiebonen gesorteerd op maat en gewicht, waardoor dezelfde kwaliteit bij elkaar zit. De bonen worden daarna gebrand, waardoor ze veranderen in de bruine koffie boon zoals wij deze kennen. Ten slotte worden de hele bonen verpakt in een luchtdichte verpakking, zodat het langer houdbaar is. Al deze kleine stappen beïnvloeden de smaak. Het kunnen soms maar kleine smaakverschillen zijn, maar een echte kenner herkent met gemak de beste koffieboon.