Food

Alles over de Franse wijnregio Bordeaux

Als ik een ding mis op dit moment, dan is het wel om weer met vakantie te gaan. Een van de reisjes op mijn verlanglijst is Bordeaux. Ik ben dol op de stad, prachtige landschap en natuurlijk de wijngaarden. Ik heb echt geweldige herinneringen waarbij we kleine wijnboertjes bezochten en met de auto door de smalle weggetjes langs de wijngaarden reden. Ik kan niet wachten om weer terug te gaan en mijn favoriete wijnen te proeven.

Bordeaux wijn
Wereldberoemd is de Franse wijn uit Bordeaux. In vrijwel het hele departement Gironde, waar Bordeaux onder valt, wordt wijn geproduceerd. We denken al vrij snel aan rode wijn bij Bordeaux en dat is ook niet gek. Elk goed restaurant, waar ook ter wereld, heeft wel een fles rode Bordeaux op de kaart staan. Een fles bordeaux kun je in alle prijs categorieën vinden – van een simpele huiswijn tot een super chique fles van een paar duizend (!) euro. Het gebied bezoeken is dus zeker de moeite waard, maar voor nu kun je natuurlijk ook online een fijne Bordeaux wijn kopen.

Wist je dat?
De wijnregio Bordeaux wordt grofweg onderverdeeld in de Linker- en in de Rechteroever, en daar wordt de linkeroever van de Gironde en de Garonne bedoeld. Daar vinden we de wijngaarden van de Médoc, Haut-Médoc, Graves en Pessac-Léognan. Aan de andere kant, op de rechteroever, vinden we Pomerol en Saint-Émilion. Tussen de Garonne en de Dordogne ligt de subregio Entre-Deux-Mers. Op de Linkeroever gedijt Cabernet Sauvignon uitstekend, dankzij de kiezelhoudende bodems die warm zijn en het water goed doorlaten. De kalk- en kleihoudende bodems van de Rechteroever zijn dan weer beter voor Merlot. Wijnen van de Rechteroever, met een groter aandeel Merlot in de blend, zijn daarom ook vaak zachter en rijper van smaak dan Cabernet Sauvignon gedomineerde wijnen.